Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

Петък, 22 Март 2019 11:16

 

ДАМТН инспектира над 570 продукта по време на кампанийната проверка по повод Деня на потребителя 2019

По време на националната кампанийна проверка по повод Деня на потребителя 2019 инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 573 продукта. Тази година фокусът на кампанията беше акцентиран върху безопасното разпространение в търговската мрежа на промоционални продукти и продукти в ниския ценови диапазон. Основните продукти, които попаднаха в обхвата бяха от различни категории, като в тях бяха електроуреди, детски играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, продукти по отношение на енергийната ефективност, газови уреди и др.

В хода на проверките бяха констатирани 362 несъответстващи продукта от различен тип, като от тях 251 са били без инструкция за употреба на български език, 91 без задължителната маркировка за съответствие и 20 продукта с друг тип несъответствия.

продължава>
 
Вторник, 19 Март 2019 12:36

Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите

Брюксел, 25 февруари 2019 г.

Днес Европейската комисия стартира нова награда за безопасност на продуктите, с която ще бъдат отличавани предприятията, които имат забележителни постижения в областта на безопасността на продуктите. Приканваме предприятията — малки и големи — да кандидатстват за тази награда в категориите „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат своите награди през септември тази година от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите.

Всички потребители очакват и заслужават безопасни продукти. С тази нова награда ще бъде отдадено признание на дружествата, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС. Тя е за тези, които осъществяват иновации и инвестиции, за да подобрят безопасността на своите продукти и услуги, и по този начин повишават стандартите за защита на потребителите в цяла Европа.

продължава>
 
Понеделник, 11 Март 2019 11:19

ДАМТН стартира кампанийна проверка по повод Деня на потребителя 2019 г.

По повод Световния ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март, инспекторите от „Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартират кампанийна проверка в търговски обекти на територията на цялата страна. Тя започва от днес и ще продължи до края на седмицата, като и тази година е под егидата на Министерството на икономиката. Инициативата се провежда ежегодно, повече от 10 години като има за цел фиктивното и ефикасното подпомагане на потребителите за осигуряването и гарантирането на тяхната безопасност.

Инспекторите на агенцията ще следят приоритетно за безопасното разпространение в търговската мрежа на промоционални продукти и продукти в ниския ценови диапазон, за които се предполага. Основните продукти, които попадат в тазгодишната кампания са от различни категории, като в тях попадат електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, продукти по отношение на енергийна ефективност, газови уреди и др.

За констатираните несъответствия на всички проверени, по време на кампанията продукти ДАМТН ще предприеме законосъобразни действия.

продължава>
 
Петък, 08 Март 2019 10:29

20 май – международен ден на метрологията

Покана за XV-та научно-практическа конференция "МЕЖДУНАРОДНАTA СИСТЕМА ЕДИНИЦИ, SI - фундаментално по-добра" 20 май 2019 г.

 
Петък, 01 Февруари 2019 15:20

Производителят - LAZER SPORT NV, Белгия съобщава за кампания по изземване от крайните потребители на каски за велосипедисти с марка Lazer

LAZER SPORT NV, Белгия стартира кампания по изземване от крайните потребители на каски за велосипедисти с марка LAZER от следните модели:

  • BLC2005661567;
  • BLC2005661568;
  • BLC2177882496;
  • BLC2177882258;
  • BLC2177882497;
  • BLC2005666793;
  • BLC2177882267;
  • BLC2005666928,

произведени през 2016, 2017, 2018 г.

продължава>
 
Четвъртък, 24 Януари 2019 14:30

ДАМТН стартира извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на цялата страната


По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов,  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите осъществяващи контрол на язовирните стени и съоръженията към тях, като в следващите дни ще провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат превантивно предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг в някои региони на страната, които са предпоставка за рязко покачване на водните обеми.

Активиран е и оперативен щаб, който работи в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Инспекторите са в постоянен контакт с представителите на местната власт и собствениците на язовири, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират както агенцията, така и другите компетентни органи.

продължава>
 


Банер
Банер